Fjerne virus    
 
Mange opplever å bli offer for ondsinnet kode i form av virus, ormer eller trojanske hester.

Dersom du er en av dem som har fått din PC infisert, er det noen enkle ting du kan gjøre.
   
  Hvordan vet du om PC-en din er infisert?

Det finnes dessverre ikke en enkel metode man alltid kan bruke for å finne ut om en PC er infisert med ondartet kode. Noen typer ondartet kode ødelegger filer helt. Andre typer ondartet kode opererer i det stille og påvirker nesten ikke den daglige bruken av maskinen. Derfor gjelder det å være oppmerksom på uvanlig eller ikke-forventet oppførsel. Normalt vil et anti-virusprogram varsle deg om at den har funnet ondartet kode på din maskin. Anti-virusprogrammet vil også ofte klare å fjerne den ondartede koden automatisk, men dersom den ikke kan det, må du selv rydde opp.

Dersom PC-en er infisert

Minimer skaden

Er du på jobb og har tilgang til IT-avdeling eller en person med IKT kompetanse, ta kontakt med dem så fort som mulig. Rask rensing av maskinen kan gi mindre skade på den, og kan hindre skade eller redusere problemer på andre maskiner på samme eller andre nettverk.
Er du er hjemme eller andre steder bør du koble deg fra Internett. Dette gjør det umulig for en angriper å komme inn på PC-en din. Du hindrer også den ondartede koden i å sende dine personlige data videre eller bruke din maskin til å angripe andre maskiner.

Fjern den ondsinnet koden

Ha alltid oppdatert anti-virusprogramvare installert på datamaskinen. Kjør manuelt scan av hele systemet.
Har du ikke anti-virusprogramvare, så skaff deg det.
Det kan kjøpes av en lokal forhandler eller lastes ned fra internett. Hvis du laster ned fra internett, bør du passe på at det du laster ned er et ekte anti-virusprogram fra en pålitelig leverandør.
Nyere datamaskiner med Microsoft Windows har Windows Defender innebygd.
Dersom du har en eldre datamaskin med Windows 7 eller Windows Vista, kan du laste ned Microsoft Security Essentials.

Ransomware, også kalt løsepengevirus på norsk, er en type ondartet program som låser datamaskinen din og krever løsepenger.
Klarer ikke anti-virusprogramvaren å fjerne den ondartede programvaren, kan du bli nødt til å reinstallere operativsystemet ditt. Merk at en reinstallasjon vil medføre at du mister alle filer og alle tilleggsprogrammer du har installert på maskinen din.
Du bør notere hvilke innstillinger og programmer du har, slik at du lettere kan sette opp maskinen din slik den var før infeksjonen. Ta også en kopi av filer og bilder du ikke vil miste, og brenn disse til en DVD eller kopier til en minnepinne.
Men husk at disse filene nå kan være infisert av ondartet kode.
Disse må derfor scannes med anti-virusprogrammet før de legges tilbake på maskinen.

 
  Informasjon fra Bjost.no er hentet fra flere kilder. Bjost.no vurderer informasjon før publisering, men Bjost.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.  
 
Bjost bruker informasjonskapsler (cookies) til alle som besøker våre nettsider. Les mer om cookies her.
© copyright Bjost 2018