Seksuell utpressing
på nett
   
 
       
I denne veiledningen forklares det hvordan seksuell utpressing på nett ofte gjennomføres,
og hva du skal gjøre om du blir rammet.


Seksuell utpressing på nett (kalt sextortion på engelsk) er en alvorlig utpressingsform som gjerne rettes mot menn, i alle aldre.

Kilder: Egen


ANNONSE
   
  Slik foregår utpressingen

1.
Offeret kommer i kontakt med en person som utgir seg for å være en ung, utenlandsk kvinne på en datingside, en chattetjeneste, eller Facebook.

2. Samtalen blir flyttet til Skype, eller Messenger der den antar en seksuell tone. Webkamera benyttes, personen som tar kontakt kler av seg og utfører seksuelle handlinger med seg selv, og får ofrene til å gjøre det samme.

3. Etter dette endres tonen i samtalen, og blir mer aggressiv. Det gis beskjed om at utpresseren har tatt opp og lagret krenkende video/bilder av offeret, og at dette vil spres til konkrete offerets kontaktlister i sosiale medier. Ofte henter utpresseren ut konkrete eksempler fra offerets venneliste på Facebook.

4. I noen tilfeller publiseres en video ut med en gang, gjerne på bilde-/videotjenesten Flickr, men dette kan variere. Dette gjør utpresserne for å demonstrere at de mener alvor. Trusselen som legges frem er at link til videoen vil bli sendt til navngitte venner/kolleger/familiemedlemmer med mindre det betales penger. Beløpet varierer, men det pleier å være snakk om minst tre til fem tusen, og kan også være betydelig høyere. Utpresserne kan lokke med at videoen vil bli slettet om offeret betaler.

Det hender også at videoen ikke legges ut med en gang. Vår erfaring er at utpresserne straks gir offeret beskjed om det når den eventuelt legges ut, så får man ikke noen slik beskjed, har det neppe skjedd.

5. Dersom offeret betaler, hender det ofte at utpresserne kommer tilbake med nye, høyere krav, uten å innfri noen av sine egne løfter.

Dette bør du gjøre om du blir rammet

Bryt kontakten med utpresseren
De som står bak slik utpressing er organiserte kriminelle. Det er en business for dem, og ikke personlig. Om du gjør deg utilgjengelig for dem er det mulig at de forstår at de kaster bort tiden, og går videre til neste offer.

Ikke betal!
Av erfaring vet vi at det ofte bare kommer flere, og høyre krav om man betaler. Det er fordi man da har demonstrert for utpresserne at man har evne og vilje til å gi dem penger. Da vil de som regel også være mer pågående og gjøre alvor av eventuelle trusler. Om man ikke betaler fra starten av, risikerer man mindre.

Anmeld til politiet
Før du henvender deg til politiet, er det lurt å dokumentere mest mulig av det som har skjedd.

Fjern videoen
Om utpresserne publiserer videoen, kan du i de fleste tilfeller faktisk fjerne den selv, ved hjelp av rapportering. Du er ikke prisgitt å betale utpresserne for å få den vekk.

Du kan også ta kontakt med slettmeg.no for hjelp.

Det aller beste tipset for å unngå slikt, er nok å la være å kle av seg foran kamera.

 
  Informasjon fra Bjost.no er hentet fra flere kilder. Bjost.no vurderer informasjon før publisering, men Bjost.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.  
     
 
Bjost bruker informasjonskapsler (cookies) til alle som besøker våre nettsider. Les mer om cookies her.
© copyright Bjost 2019