Kortsvindelen øker
Utenlandske nettbutikker er utfordringen
       
  Nordmenn handler mye på nettet, fordi mange nettbutikker har bedre utvalg og lavere priser enn tilsvarende butikker som ikke er på nett.

Nettopp fordi nettbutikkene kan være så forlokkende, er det også viktig å være på vakt, så man ikke utsetter seg selv for unødvendig risiko.

 
     
  Forbrukerombudet er en stor og viktig aktør for informasjon om nettbutikker vi bør være skeptiske til. De skriver på sine sider om falske nettbutikker: ”Lar du deg lokke av annonser for billige merkevarer på sosiale medier og andre nettsteder? Da risikerer du falske merkevarer, skadelig programvare på datamaskinen din eller at varene ikke dukker opp”.

Når du skal velge en nettside å kjøpe noe fra, vær obs på nettsider som reklamerer med priser som er dramatisk billigere enn noen andre steder, eller nettsider som tilbyr produkter som er utsolgt overalt ellers. Grunnen til at det de tilbyr er såpass billig eller tilgjengelig, er fordi det du mottar ikke er ekte, fordi det er tyvgods eller en forfalskning, eller så får du ikke noe i det hele tatt.

Gjør dette for å beskytte deg selv:

* Forsikre deg om at nettsiden har en ekte e-postadresse eller telefonnummer for salgsspørsmål og generell hjelp. Hvis nettsiden ser mistenkelig ut, ring og snakk med et menneske.

* Se etter åpenbare varselsignaler som dårlig grammatikk og stavefeil.

* Vær veldig mistenksom hvis nettsiden ser ut til å være en eksakt kopi av en kjent nettside som du har brukt før, men domenenavnet eller navnet på nettbutikken er litt annerledes.
Du er for eksempel kanskje vant til å gå til nettsiden https://amazon.com for all shopping fra Amazon. Da bør du være veldig mistenksom hvis du havner på en nettside som gir seg ut for å være Amazon, med URL-en http://store-amazon.com.

* Søk på nettbutikkens navn eller URL i en søkemotor, og se hva andre folk har sagt om nettsiden fra før.
Se etter utrykk som «svindel», «aldri igjen», eller «falsk».
En mangel på anmeldelser er heller ikke et godt tegn, fordi det indikerer at nettsiden er veldig ny.

* Vær kritisk til hvor du legger igjen kortinformasjon og du må ikke la nettsiden huske all informasjonen du legger fra deg.

* Bruk kredittkort når du handler på nett.

Husk, bare fordi nettsiden ser profesjonell ut, behøver ikke det bety at den er ekte. Du bør ta deg tid til å undersøke dersom noe ved nettsiden virker mistenksomt. Dersom du føler deg utrygg med nettsiden, burde du ikke bruke den. Istedenfor kan du bruke en godt kjent nettside som du kan stole på, eller en du selv har brukt og kjenner til fra før. Du får kanskje ikke like gode tilbud, men det er mye større sjanse for at du ender opp med et lovlig og godt produkt, og at du slipper betalingsanmerkninger.

Dersom du føler at nettsiden er utrygg og lar være å gjennomfører handelen, er det verste du går glipp av, et godt tilbud.

Kilder: NorSIS, DinSide, og Forbrukerombudet.
 
     
 
 
     
  Informasjon fra Bjost.no er hentet fra flere kilder.Bjost.no vurderer informasjon før publisering, men Bjost.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.  
     
 
Bjost bruker informasjonskapsler (cookies) til alle som besøker våre nettsider. Les mer om cookies her.
© copyright Bjost 2020